Optimismul...


Rezultatele de ultima ora ale cercetarilor in domeniul psihologiei, arata ca omul isi poate transforma destul de repede "infatisarea" mentala in bine, intr-un interval de timp ce este cuprins intre 6 si 12 saptamini. Gindul perseverent si stabil formeaza in minte obiceiul iar acest obicei se va manifesta drept calitate. Gindind in mod nobil, fiinta in cauza dobindeste treptat un caracter nobil, un aspect fizic mai armonios si chiar un destin mai bun.

Dr. Steven Greer, director al Royal Masden Hospital, este de parere ca optimistii care nu accepta fatalitatea si continua sa-si pastreze un spirit benefic orientat, combativ, au mai multe sanse de ameliorare sau chiar de vindecare pina si in lupta cu cancerul.

Cercetatori ai Universitatii din Pennsylvania - S.U.A., au analizat cu atentie un grup de 120 barbati care suferisera un prim infarct. Opt ani mai tirziu, un procent de 80 % din cei pesimisti decedasera in urma unui al doilea infarct, fata de numai 13% din cei optimisti.

Vera Pfeiffer, psiholog, autoarea faimoasei lucrari "Strategies of Optimism", afirma ca, desi este aproape evident pentru oricine ca optimismul este benefic pentru sanatate, fericire, putere de munca, succes si incredere in sine, datorita inchistarii, egoismului si inertiei, oamenii "se tem ", in mod absurd, sa fie optimisti. in multe cazuri, unii oameni au tendinta sa-si dezvolte o "filosofie" pesimista chiar si atunci cind lucrurile le ies bine. Altii au oricum tendinta de a fi impresionati considerabil mai mult de evenimentele neplacute, creindu-si astfel singuri tipare mentale negative care le vor produce, prin rezonanta, si mai mult rau.

Inteleptii afirma ca, mai devreme sau mai tirziu, ceea ce gindim, aceea devenim. Gindurile sint cele care ne formeaza viata. Astazi sintem expresia gindurilor noastre trecute, iar miine vom fi expresia gindurilor pe care le manifestam astazi.

Adoptind o atitudine profund pozitiva a mintii si o credinta ferma, de nezdruncinat, ca lucrurile evolueaza in bine, destinul nostru se transforma radical, deoarece gindirea optimista determina in noi rezonante cu energii subtile benefice din macrocosmos, cu principiul Binelui universal.

Optimismul reprezinta o conceptie conform careia realitatea este capabila sa ne orienteze catre o continua perfectionare si fericire, lumea si omul progresind continuu din punct de vedere spiritual si indreptindu-se astfel spre un viitor mereu mai bun.

Teoriile optimismului au fost promovate, de obicei, de fiintele umane pozitiv orientate care se aflau in ascensiune spirituala. Strins legate de teoriile progresului moral si spiritual, conceptiile optimismului afirma ca omul are posibilitatea de a se apropia de idealul binelui si dreptatii, care, in cele din urma, vor invinge raul si nedreptatea.

Unele teorii idealiste recunosc, de asemenea, existenta binelui si dreptatii absolute, dar le considera numai de domeniul "lumii de apoi."

Filosofii crestini din Evul Mediu, desi aveau convingerea ca in cele din urma raul este inlaturat, considerau triumful binelui ca fiind posibil numai in "paradis", in viata paminteasca omul fiind destinat suferintelor pentru pacatele pe care le-a savirsit. Un asemenea optimism este insa fals si echivalent pesimismului, intrucit se sprijina pe recunoasterea imposibilitatii dezradacinarii raului, a fatalitatii nefericirii omului in viata reala.

Continuind traditiile inteleptilor Antichitatii, care au promovat idei optimiste, aceste teorii au dobindit o mai larga recunoastere in conceptiile ginditorilor Renasterii, precum si la unii dintre reprezentantii idealismului clasic german.

In mod deosebit, optimismul a fost dezvoltat ca teorie filosofica in opera lui Leibniz, care considera lumea existenta drept "cea mai buna dintre toate lumile posibile." Ipostaziind o stare de spirit, un postulat filosofic, optimismul ontologic concepe intregul Univers ca pe o alcatuire desavirsita, sau ca o realitate ce tinde in mod natural spre desavirsirea morala si spirituala.

Optimismul reprezinta o conceptie despre viata, bine, fericire, armonie, Dumnezeu care afirma posibilitatea desavirsirii spirituale a omului, atingerea fericirii, imbunatatirea continua a conditiilor sale de viata, progresul launtric psihic, mental si spiritual.

Optimismul este si o trasatura de caracter individual constind in rezonanta predominanta cu energiile subtile, binefacatoare, sublime din Macrocosmos si din predispozitia de a intelege lumea pe latura ei buna, de a prevedea si astepta numai binele, fericirea, iubirea, sanatatea, armonia.

Desi multi oameni poseda un fel de "optimism pasiv", care ii ajuta sa creada intr-un happy-end pentru fiecare problema, adevaratii optimisti sint destul de rari. Acestia sint, in general, oameni foarte puternici si de actiune, care privesc viata ca pe o intrecere ce trebuie cistigata. Deosebit de increzatori in ei insisi cit si in ceilalti, ei privesc cel mai adesea fara frica viitorul si considera ca merita intotdeauna sa faca toate eforturile care se impun pentru a-si atinge scopurile lor nobile.

Omul cu adevarat optimist nu este un visator pasiv, ci o fiinta angrenata activ atit pentru idealul fericirii personale cit si a celor care aspira la aceasta. Consideratia pe care optimistul o are fata de fiinta iubita si fata de realizarile acesteia este intregita la el de atitudinea pozitiva fata de schimbari, care sint percepute empatic, cu o mare bucurie, ca niste minunate oportunitati pentru propria sa realizare.

Principalul suport al oamenilor optimisti il reprezinta "aspiratiile sau mentalizarile pozitive" pe care le au permanent fata de ei insisi: acestia au tot timpul foarte clare in minte succesele repurtate anterior si toate punctele lor bune, in timp ce esecurile si gafele sint considerabil minimalizate si trecute cu vederea; in acest mod ei nu genereaza absolut deloc fenomene de rezonanta cu energii subtile negative, care le-ar putea eventual genera insuccesul.

Mai important este faptul ca ei sint dispusi sa se lase influentati in bine de laudele meritate ce vin de la ceilalti si pot recepta cu luciditate si detasare criticile indreptatite sau rautacioase ce li se aduc, deoarece buna parere ce o au despre propria persoana se dovedeste destul de robusta pentru a rezista la opiniile adverse ale altora.

A trai alaturi de un optimist, care este mai mereu plin de umor si voie buna, este deosebit de placut din cel putin doua motive: optimistul nu este suspicios, birfitor, rautacios, sententios sau gelos; pe de alta parte, optimistul este pentru majoritatea fiintelor umane "contagios", astfel incit putem prelua prin empatie o parte din energia sa benefica, pentru a traversa cu mai multa usurinta momentele dificile ale existentei noastre.

Gindirea pozitiva, simtul umorului, tin de asemenea de o atitudine preponderent optimista

Straduindu-ne sa gindim pozitiv vom elimina tot ce este nefast in mintea noastra.

O gindire optimista este aceea care se bazeaza foarte mult pe speranta, incredere sau credinta. A avea permanent incredere in reusita unei actiuni sau a alteia fara a pierde bunul simt, a gasi solutii acolo unde altii s-au resemnat, a avea curajul sa strabati neprevazutul si sa provoci la lupta misterul, inseamna ca manifesti o gindire pozitiva. A vedea binele din orice lucru, a te opune raului din om, dar nu omului, a sti sa transformi o infringere in victorie, a sti sa pierzi atunci cind esti infrint, toate acestea provin dintr-o gindire pozitiva.

A nu te lamenta atunci cind problemele devin mai dificile, a nu te resemna nicicind, a cauta continuu sa fii in slujba binelui universal, inseamna a folosi corect forta gindului tau. Atitudinea prin care omul evalueaza cam tot ceea ce exista in jurul sau ca fiind pozitiv, avind intotdeauna o perspectiva de rezolvare eficienta a oricarei situatii, exprima optimismul.

Aceasta este una din pretioasele chei ce ne deschid portile spre o viata mai senina, mai fericita, iar experienta celor intelepti confirma faptul ca optimismul poate fi " invatat".

Iata in continuare sapte modalitati simple de a deveni optimisti , de a ne transforma benefic atitudinea in fata vietii:

1. Sa urmarim permanent sa nu ne facem griji inutile si sa ne gasim preocupari cit mai placute si deconectante.
Pesimistii irosesc o mare cantitate de energie emotionala concentrindu-se aproape obsesiv doar asupra problemelor si procedind astfel, ignora solutiile. Acestia au o predilectie surprinzatoare catre asumarea grijilor abstracte, sursa principala a depresiilor nervoase care se instaleaza incetul cu incetul.

2. Sa incetam sa ne autoinvinuim atunci cind, in realitate, o analiza realizata cu luciditate si bun simt arata ca nu sintem deloc vinovati.
Cu totii putem avea, in anumite situatii obiective, esecuri in viata. Important este cum le interpretam, caci, daca o vom face in mod negativ sau prostesc, aceasta va declansa ulterior in noi efecte nocive care se vor perpetua.
Daca pesimistii sint cei care isi asuma in mod eronat intreaga vina, optimistii cauta sa imparta in mod lucid si just responsabilitatea.

3. Nu trebuie sa minimalizam niciodata succesele, oricit de mici ar fi acestea.
Constientizarea lucida si obiectiva a propriilor calitati si merite cit si cistigarea abilitatii de a le manifesta plenar, sau de a le comunica eficient altora, ajuta in mod hotaritor la dobindirea si consolidarea unei autoevaluari pozitive, binefacatoare, creatoare.

4. Nicicind sa nu spunem: "niciodata", "imposibil".
Tiparele profund negative de "gindire catastrofica" (mai ales in cazul unor actiuni in mod evident benefice) de genul: "niciodata nu voi fi capabil", "imi este imposibil", "asa ceva nu se poate", "niciodata nu reusesc", "eu nu am niciodata noroc", "inca nu sint pregatit", (toate acestea evident, in situatii banale, firesti ), sint un atribut al pesimismului. Sa le inlocuim deci, incepind prin a le diminua: "este periculos, dar sint pregatit", "exista totusi sanse", "pe cei curajosi ii ajuta norocul", "ce va fi o sa vad eu dupa aceea", "incercarea moarte n-are", "nu am nimic de pierdut daca incerc acum", etc.

5. Sa fim consecventi si sa nu renuntam niciodata inainte de a fi atins obiectivul final
Principala deosebire intre pesimisti si optimisti este atitudinea cu totul diferita in calea dezamagirilor. Viata nu ofera aproape niciodata garantii, ci doar posibilitati. Cel inzestrat cu intelepciune sau intuitie stie cum sa foloseasca din plin, la momentul potrivit, posibilitatile care apar. Multi se impiedica de obstacole si renunta la eforturile de a le depasi pentru a-si atinge scopul.
Un optimist va reusi intodeauna sa ajunga la mal, in timp ce pesimistul este tentat sa nu mai actioneze deloc si sa renunte in mijlocul lacului.

6. Sa folosim autosugestia
Pentru a iesi dintr-un circuit mental pesimist, se dovedeste intotdeauna extrem de utila metoda Autosugestiei, care implica sa mentalizam intens si sa evocam adeseori anumite idei,
aspiratii, ginduri, imagini creatore perfect adecvate, sau sa repetam mental unele maxime sau comenzi datatoare de forta, fraze ce au un sens benefic, pozitiv, de tipul : "Cu fiecare zi care trece devin tot mai bun in toate privintele". Sa urmarim sa realizam aceasta cu perseverenta si rezultatele nu vor inceta sa apara.

7. Sa intretinem si sa amplificam manifestarile imaginative creatore sanatoase si profund binefacatoare.

Nu este recomandabil sa ajungem a visa permanent cu ochii deschisi, dar este util sa stim ca imaginatia creatoare perfect controlata, poate fi utilizata in mod pozitiv. Este foarte bine sa concepem scenarii cit mai amanuntite si precise ce vor fi reluate de mai multe ori si proiecte vizualizate mental ca fiind indeplinite, in vederea realizarii unui proiect sau pentru infaptuirea unei aspiratii benefice. Chiar daca aceasta nu va deveni imediat realitate, demersul in sine este un tonifiant psihic, care ne permite sa intram cu anticipatie in rezonanta cu o anumita realitate, chiar
atunci cind fizic, inca nu am trait-o. De exemplu, putem sa ne imaginam drept campioni la inot, chiar daca inca nu stim sa inotam, dar ne dorim aceasta.

Daca vom medita asupra curajului, vom deveni plini de curaj . Daca ne vom imagina ca sintem puternici si sanatosi, vom deveni puternici si sanatosi. in mod similar vom proceda cu toate dorintele noastre nobile: vointa, rabdarea, puritatea, bunatatea, frumusetea, dragostea, fericirea.

Iata deci sapte metode simple cu ajutorul carora putem depasi cu usurinta blocajele pesimismului, pentru a ne construi mental o imagine benefica , ce ne va ajuta considerabil in imbunatatirea starii noastre psihice si implicit, a vietii de zi cu zi.

A fi optimist este si poate sa fie o optiune pozitiva: imaginile pozitive, gindurile pozitive, gindurile si aspiratiile divine, sublime, favorizeaza trairi pozitive cel putin in aceeasi masura in care imaginile negative, gindurile, orientarile si mentalizarile malefice induc trairi negative.
DEPINDE DOAR DE NOI CEEA CE VOM ALEGE.

Un material de Irinel Bercea

Niciun comentariu: